Home « Archief « Wat is de overeenkomst tussen een oude bakkerij, een voormalige Verkadefabriek en het Siemens TIA Portal?

Wat is de overeenkomst tussen een oude bakkerij, een voormalige Verkadefabriek en het Siemens TIA Portal?

4 november 2021

 

Oktober 2021    Sjaak van Peski (67 jaar) werkt vanuit Process Energy bij CoNet. CoNet is een systemintergrator en Siemensspecialist met een vestiging in de voormalige Verkade fabriek in Zaandam en Rotterdam. Bij CoNet werken specialisten aan procesautomatiseringsprojecten zoals procesoptimalisatie, advies en natuurlijk automatisering, van basic engineering tot commissioning.   

Na 22 jaar als docent Informatica in het onderwijs te hebben gewerkt was Sjaak nog niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. Integendeel zelfs, onder de rook van Rotterdam heeft hij een oude bakkerij gekocht en is bezig deze om te bouwen tot woning. Dit weet hij goed te combineren met zijn werkzaamheden bij CoNet waar hij nieuwe werknemers de eerste maanden vanuit de CoNet Academy begeleidt. Dit kunnen jonge getalenteerde HBO/WO schoolverlaters zijn maar ook ervaren engineers die elders als Software engineer in de procesautomatisering hebben gewerkt. (red: Laat het me weten wanneer je belangsteling hebt…….)

1. Wat houden de werkzaamheden in, waar je momenteel aan werkt?
Op het moment dat een nieuwe werknemer bij CoNet komt werken willen we hem of haar een goede start geven. Dit doe ik door hen te coachen en wegwijs te maken binnen de organisatie. Een leuke maar ook intensieve periode voor ze maar daardoor werken ze gelijk op het gewenste -hoge- niveau en vinden ze beter hun weg binnen de organisatie. Hiervoor maken we gebruik van een door mijzelf ontwikkeld online practicum. Ook begeleid ik ze, waar nodig, met het programmeren van een op kleine schaal nagebouwde limonadefabriek. Hierin worden water, suiker en smaakstoffen gemengd en krijgen ze de opdracht om met Siemens software verschillende mengverhoudingen te programmeren en deze vervolgens in de praktijk te brengen. Ook geef ik bijvoorbeeld ondersteuning bij het opstellen van een functioneel en technisch ontwerp volgens de CoNet kwaliteitsstandaard. Deze norm ligt hoog en is tevens onderscheidend. Zij hanteren hoge standaarden.

2. Wat is de reden dat je nog aan deze werkzaamheden bent begonnen?
Ik wil niet achter de geraniums gaan zitten. Bij CoNet blijf ik geprikkeld en moet ik mijn hersens blijven gebruiken. Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn en mijn kennis en ervaring over te dragen.

3. Wat maken deze werkzaamheden uniek?
Het kennisniveau binnen CoNet is hoog. Zijn hanteren hoge standards en dat zie ik terug in de software die ze schrijven maar ook in een compleet uitgeruste TIA Portal en PCS7 bibliotheek.

4. Hoe is het om met die “jongelui” samen te werken?
Leuk. Het zijn allemaal hoog opgeleiden, varierend van een schoolverlater tot ervaren software engineer.
Elk persoon heeft zo zijn eigen kenmerken en de één vraagt meer ondersteuning dan de ander. Ook is het leuk om te schakelen tussen de verschillende ervaringsniveaus.

5. Welke specifieke verandering (en) zie je in de loop van de jaren?
De grootste verandering is wel dat de hardware kleiner is geworden maar complexer doordat deze meer functionaliteit bezit.

6. Wat is het leukste aan je werk?
Mijn gesprekpartners zijn qua vakgebied gelijkgestemden en we spreken elkaars taal. Het “dwingt” me ook om bij te blijven in het vakgebied.
Bovendien zijn deze werkzaamheden een mooie afwisseling met mijn verbouwactiviteiten.

Contactformulier


Inschrijven als deskundige

Zoeken naar deskundige

Overige vragen