Home « Archief « Waarom Lieuwe Tinga op zijn 64e nog aan het werk is.

Waarom Lieuwe Tinga op zijn 64e nog aan het werk is.

9 september 2020

September 2020         Lieuwe Tinga (64 jaar) werkt sinds januari 2019 vanuit Process Energy aan projecten. In de rol van Maintenance Coördinator/ Werkvoorbereider is hij werkzaam bij zijn voormalig werkgever, een grote zuivelfabriek in Friesland. Na een dienstverband van 45 jaar mocht Lieuwe met (vroeg) pensioen. Omdat hij het werk met veel plezier heeft gedaan en er behoefte was om zijn kennis langer te behouden en over te dragen werkt Lieuwe 2 tot 3 (soms 4) dagen per week. De eerste 1,5 jaar bij de energiecentrale van de fabriek en sinds juni voor één van de productieafdelingen.  

 

1. Wat houden de werkzaamheden in, waar je momenteel aan werkt?
Verstoringen die in het productieproces zich voordoen moeten worden verholpen. Hierin ondersteun ik de afdeling door deze met een Maintenance Engineer en een team van technici door te nemen en te prioriteren. Elke afdeling heeft een Maintenance Engineer die de technische staat van de apparatuur/ machine’s nauwlettend in de gaten houdt. In overleg met deze Maintenance Engineer en het team wordt bepaald welke storingen het eerste en welke als laatste, door wie en wanneer worden uitgevoerd. Dat betekent dat ik een team van technici (ca 10 personen) en ingehuurde onderhoudsbedrijven begeleidt en aanstuur. Daarvoor ben ik veelvuldig op de werkvloer (bij de productielijn) te vinden om de technici te faciliteren en aan te sturen. Ook sta ik in nauw contact met toeleveranciers en zorg dat de juiste onderdelen op het juiste moment beschikbaar zijn zodat de technici optimaal hun werk kunnen doen.  

Daarnaast zorg ik ervoor dat de verstoringen en de uitgevoerde werkzaamheden in een onderhoudsbeheerssysteem terecht komen. Deze waardevolle informatie geeft de organisatie inzicht waar zich op welk moment wat voordoet. Tot voor kort heb ik vergelijkbare werkzaamheden ook voor de energiecentrale uitgevoerd. Deze werkzaamheden heb ik overgedragen maar blijf voor hen binnen handbereik. Doordat ik daar veel met stoom heb gewerkt was ik het aanspreekpunt voor het stoomwezen en begeleidde inspecteurs in de centrale tijdens keuringen.  

2. Wat is de reden dat je aan nog aan deze werkzaamheden bent begonnen?
Het is leuk om bezig te zijn en betrokken te blijven bij mijn voormalig werkgever. Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt. Nu kan ik het mooi combineren met mijn andere bezigheden.  

3. Wat maken deze werkzaamheden uniek?
Op deze leeftijd nog iets kunnen betekenen. Op de afdeling waarop ik momenteel werkzaam ben, heb ik vroeger als technicus gewerkt en kom er nu weer. De afgelopen ‘coronaperiode’ kon ik alle werkzaamheden vanuit huis doen. Dit was nog niet eerder voorgekomen en is me goed bevallen echter mis je wel de sociale omgang met collega’s.

4. Hoe is het om met de “jongelui” samen te werken?
Leeftijd speelt geen rol. Zij zien mij als vraagbaak, iemand met veel werk en levenservaring. Graag ga ik met hen in gesprek om te kijken of het beter kan en hoe ik ze het beste kan ondersteunen in hun werk. Ook kan ik eraan bijdragen dat ze goed voorbereid aan het werk gaan en niet in het diepe worden gegooid. Zij leren van mij en ik leer van hen. Daar waar ik de zuivelfabriek goed ken en hen wegwijs maak, hebben zij meer en specifiekere computerhandigheden dan ik. Zo versterken we elkaar.  

5. Welke specifieke verandering (en) zie je in de loop van de jaren?   
Van kaartenbak naar automatiseringssystemen is wel de grootste verandering die ik heb meegemaakt.  

6. Wat is het leukste aan je werk?
Problemen oplossen, met mensen omgaan en het vertrouwen geven. 

Wanneer ik niet aan het werk ben blijf ik, i.v.m. een brede belangstelling, graag op de hoogte van het nieuws en lees daar veel over. Geregeld help ik mijn kinderen met klussen in huis en ben ik te vinden onze tuin.

Ben je net als Lieuwe, een gepensioneerde techneut, en ook nog niet uitgewerkt? Laat het ons weten.

Contactformulier


Inschrijven als deskundige

Zoeken naar deskundige

Overige vragen