Home « Archief « Waarom Chris op zijn 69e nog aan E&I projecten werkt…

Waarom Chris op zijn 69e nog aan E&I projecten werkt…

25 juni 2020

Juni 2020         Chris Nunumete (69 jaar) werkt sinds 2016 vanuit Process Energy aan projecten. De eerste twee jaar als Sr. Engineer E&I bij een ingenieurs-/adviesbureau voor projecten binnen de voedingsmiddelenindustrie. 

Na een sabbatical van zeven maanden, waarin Chris samen met zijn vrouw enkele maanden op reis door Indonesië is geweest, kroop het bloed waar het niet gaan kan en is hij in 2019 als elektrotechnische engineer aan projecten bij Waterbedrijf Groningen gaan werken. Dankzij de flexibiliteit van Waterbedrijf Groningen kon hij na ‘een break’ van twee maanden zijn werkzaamheden in Juni weer oppakken.

1. Wat houden de projecten waar je momenteel aan werkt in? 

Momenteel werk ik aan drie projecten: 

1) Locatie Delfzijl: moderniseren van het besturings- en communicatienetwerk ten behoeve van de gemalen/waterzuivering.

2) Locatie de Punt: om aan de wettelijke -hoge- kwaliteit van drinkwater te voldoen worden er grondstoffen aan het proces toegevoegd. Deze grondstoffen worden met vrachtwagens aangeleverd en op een speciaal daarvoor ingerichte locatie gelost.
De systemen waarin deze grondstoffen worden gelost zijn door middel van een elektronisch netwerk beveiligd zodat bij een calamiteit instrumenten zoals afsluiters het systeem automatisch afsluiten. Dit netwerk heb ik verbeterd en de as-built controle uitgevoerd. 

3) Locatie de Punt: moderniseren van de waterzuivering. Met behulp van o.a. watervlooien en mosselen kan Waterbedrijf Groningen redundant (reservemeting red.) de waterkwaliteit monitoren. De watervlooien worden met een camera geobserveerd. Zodra zij hun gedrag veranderen wordt dit via geavanceerde apparatuur waargenomen, wordt er in de besturing ingegrepen en een signaal gestuurd naar de controlekamer. Op vergelijkbare wijze reageren mosselen op veranderingen in de waterkwaliteit. Om de verschillende meetinstrumenten te integreren heb ik hiervoor een ontwerp gemaakt voor de voeding, het beveiligingsnetwerk en het besturingsnetwerk voor o.a. drukmeting en alarmering.  

2. Wat is de reden dat je aan deze projecten bent begonnen?
In mijn vrije tijd vermaak ik me prima. Naast mijn grote hobby vissen, in binnen- en buitenland, trek ik er geregeld met mijn vrouw op uit voor b.v. familiebezoek. Na de sabbatical (2018) miste ik de techniek toch wel weer. Omdat ik nog niet eerder in een omgeving zoals Waterbedrijf Groningen heb gewerkt leek het me leuk om daar een bijdrage te kunnen leveren. De collega’s en ‘omgeving’ bevallen zeer goed, er is een gemoedelijke sfeer met oog voor de mens. Er is ruimte om de projecten waaraan ik werk goed en degelijk op te zetten en te implementeren.  

3. Wat maakt dit project/ deze projecten uniek?
Omdat het een andere omgeving is wist ik niet precies wat ik kon verwachten. Het onbekende maakt het project voor mij uniek. Daarnaast ontbraken basisdocumenten welke ik nodig had om projecten op te zetten. Het enige wat ik weet zijn welke losse componenten er zijn. Dan is het een uitdaging om daar een werkend en betrouwbaar systeem van te maken. 

4. Hoe is het om met de “jongelui’ samen te werken?
Werken met “jongelui’ is prettig. Het is soms net alsof ik met mijn zoon en/of kleinkinderen samenwerk. Hun kijk op techniek is anders en interessant. Wel merk ik dat enkelen nog wel eens te eenvoudig (gebaseerd op theorie) tegen zaken aankijken terwijl de praktijk weerbarstiger is. Daar kan ik mooi mijn kennis en ervaring toevoegen.    

5. Welke specifieke verandering (en) zie je in de loop van de jaren?   
Door digitalisatie kunnen projecten sneller worden uitgevoerd. Tijdens het ontwerpen is veel informatie sneller en makkelijker toegankelijk dan in het verleden, toen we nog achter “de plank” stonden (tekentafel red.) Toeleveranciers komen veel sneller met b.v. technische specificaties en een offerte.  

6. Wat is het leukste aan je werk?
Uitzoeken van specificaties en materialen om daarmee tot een ontwerp te komen om uiteindelijk een systeem in werking te zien. En dan precies zoals ik het bedoeld heb waardoor de gebruiker er tevreden over is. Kortom: iets bedenken, ontwerpen, inbedrijfstellen en operationeel zien.

Ben je net als Chris, een gepensioneerde techneut, en ook nog niet uitgewerkt? Laat het ons weten.

 

Contactformulier


Inschrijven als deskundige

Zoeken naar deskundige

Overige vragen