Home « Archief « Waarom Jacques Dijkstra op zijn 76e nog een foodplant (ver)bouwt.

Waarom Jacques Dijkstra op zijn 76e nog een foodplant (ver)bouwt.

27 maart 2020

Maart 2020      Jacques Dijkstra (wordt dit jaar 77) is in januari 2020 als Constructiemanager begonnen aan de (ver)bouw van een voedingsmiddelenfabriek. In de rol van constructiemanager is hij verantwoordelijk voor alle activiteiten tijdens de bouwfase, ook wel de realisatie- of constructie- fase genoemd. Hij ziet erop toe dat de toeleveranciers de fabriek bouwen zoals is afgesproken in het projectplan. 

1. Wat houdt het project in?
Het totaalproject is onderverdeeld in meerdere deelprojecten. De grootste uitdaging gedurende dit hele project is dat de productie 24/7 door gaat en dat de omgeving er geen hinder van mag ondervinden. Op dit moment lopen er verschillende deelprojecten, twee hiervan zijn in constructiefase en daarvoor draag ik (Jacques Dijkstra) de verantwoordelijkheid als constructiemanager.  A. Vervangen, slopen en afvoeren van een verouderde CIP-installatie, welke in drie secties zijn onderverdeeld, hiervoor komt straks één nieuwe moderne CIP-installatie in de plaats. Een CIP-installatie zorgt ervoor dat productieapparatuur aan de binnenkant gereinigd wordt zodat voedselveiligheid kan worden gewaarborgd.
 B. Uitbreiden van een (buffer) tanken park, inclusief leidingwerk. Dit zijn tanks met een inhoud van ca 200m3 en zijn ca 5 x 18 meter en hebben een gewicht van ca 12000 kilogram. Oude tanks worden verwijderd en daar waar nodig worden de fundamenten aangepast. Ook zal het leidingwerk worden vervangen en zal de software voor de besturing worden geschreven. 

2. Wat is de reden dat je aan dit project bent begonnen?
Ik barst van de energie en vind het prachtig om de hele ombouw te begeleiden. Alle ervaringen uit de afgelopen 50 jaar komen hier samen. Wat het extra uitdagend maakt, is dat de fabriek moet blijven produceren, terwijl al het (project) werk inclusief de logistieke uitdagingen, gewoon door moet gaan. 

3. Wat is aan dit project uniek?
De omvang van de ombouw in een ‘life’ plant met een dergelijk investeringsprogramma. In vrijwel alle voorgaande projecten werd de gehele productie voor een bepaalde periode stilgezet. Dat is hier anders. Wat voor mij dit project uniek maakt, is de oppervlakte waarop het allemaal moet gebeuren. De beschikbare ruimte is zeer beperkt terwijl de verschillende toeleveranciers ook ruimte nodig hebben om hun werk te doen. Ik zal dus goed moeten nadenken over de logistiek.      

4. Hoe is het om met de “jongelui’ samen te werken?
Leuk! Het is een zeer gemotiveerde jonge ploeg die ervoor gaat en mij als gepensioneerde accepteert. De teamleden, die al eerder dan ik bij het project zijn betrokken, delen graag hun kennis en ervaringen over het project. Aangevuld met mijn kennis en ervaring leidt dit tot een goede wisselwerking. Het is mooi om er onderdeel van uit te maken en om het gezamenlijk op een (nog) hoger niveau te tillen.

5. Welke specifieke verandering (en) zie je in de loop de jaren?   
De uitwerking van de digitale engineeringspakketten bij met name de grotere organisaties zijn echt verbeterd. De input van constructiemanagement is tijdens de voorbereidingen van project groter geworden. Dit is bij de realisatie merkbaar doordat verschillende interfaces beter op elkaar aansluiten. Dit voorkomt onduidelijkheid, vertraging en dus ook geld!

6. Wat is het leukste aan je werk?
De veelzijdigheid. Met de ervaring van ruim 50 jaar heb je bijna alles al wel een keer meegemaakt. Al die kennis komt heel goed van pas. Dit stelt mij in de gelegenheid overal over mee te kunnen praten wanneer het over constructiemanagement gaat. 

Ben je net als Jacques, een gepensioneerde ingenieur, en ook nog niet uitgewerkt? Laat het ons weten.

Contactformulier


Inschrijven als deskundige

Zoeken naar deskundige

Overige vragen